ANGAŽMAN VOLONTERA U SPORTSKIM KLUBOVIMA

Svrha ovog sve obuhvatnog skupa alata pod nazivom “Osnaživanje tima: Sveobuhvatan skup alata za angažman volontera u sportskim klubovima” je pomoć sportskim klubovima u Republici Sjevernoj Makedoniji, Republici Hrvatskoj i Republici Turskoj. Njegov glavni cilj je omogućiti tim klubovima da učinkovito upravljaju svojim volonterima i volonterskim pozicijama na temelju njihovih pojedinačnih potreba. Iako je prvenstveno dizajniran za sportske klubove, ovaj alat je također vrlo koristan za sve organizatore volontiranja. Načela i prakse navedeni u alatu mogu se prilagoditi različitim kontekstima volontiranja, bilo da su povezani sa sportom ili drugim aktivnostima. Organizatori volonterskog rada u različitim područjima mogu koristiti ovaj alat kako bi poboljšali svoje sustave upravljanja volontiranjem prema svojim specifičnim zahtjevima.

Pomoću ovog alata sportski klubovi mogu steći dragocjeno znanje o upravljanju volonterstvom. Naučit će kako učinkovito regrutirati, prepoznati, educirati i uključiti volontere u aktivnosti svog kluba, bilo na kratkoročnoj ili dugoročnoj osnovi. Uz to, klubovi će dobiti uvid u način održavanja snažne komunikacije s volonterima, poticanja njihovog aktivnog sudjelovanja i izražavanja zahvalnosti za njihov doprinos.

Za uspješno uključivanje volontera u rad sportskog kluba ključno je revidirati postojeće programe i potaknuti članove kluba na aktivno sudjelovanje u volonterskim aktivnostima. Ovaj skup alata ima ključnu ulogu u olakšavanju regrutiranja mladih volontera, posebno usmjerenih na pomoć pri organizaciji sportskih događaja i obavljanju redovitih zadataka vezanih uz klub. Primjenom strategija alata, sportski klubovi mogu pojednostaviti svoje radnje i poticati stvaranje okruženja koje podupire uključivanje volontera.

Alati su razvijeni u sklopu projekta “Go4Sport Volunteering” kojeg provodi Plesno sportski klub KREATOR Dens iz Makedonije u suradnji s partnerskim organizacijama, Atletskim klubom OKIT Vodice iz Hrvatske i Sportskim klubom gradske općine Konya iz Turske.

Projekt “Go4Sport Volunteering” je dvogodišnji sportski projekt financiran iz Erasmus+ Sport programa. Jedan od primarnih ciljeva projekta je olakšati razmjenu znanja i razmjenu najboljih praksi među uključenim sportskim klubovima. Jedan od ishoda ove suradnje je stvaranje ovog alata, posebno skrojenog za male sportske klubove. Cilj mu je usmjeravanje klubova u privlačenju i zapošljavanju volontera, s naglaskom na razvoj vještina i promicanje inkluzivnih praksi volontiranja.